Amerikansk overforbrug inspirerer til sociale forretningsmodeller

Vidste du at den almene amerikaner anvender sit kreditkort så ekstremt, at han må leje opbevaringsrum til at huse sit overforbrug? I så fald kan du måske også forestille dig, hvilke potentialer der ligger i at re-aktivere opbevarede goder, som kan deles, udlejes eller gensælges  via en effektiv social forretningsmodel.

Jeg har lige læst bogen ”What is mine is yours – the rise of collaborativ consumption” af Raschel Bosman. Bogen belyser sociale forbrugstendenser, som udover i sociale medier, også udvikler sig i fysiske miljøer. Bogen perspektiverer hvordan man kan dele fysiske goder og deraf udvikle økonomi, socialt ansvar og miljøforbedringer.

Eksempeler på sociale forretningsmodeller
Et eksempel på en social forretningsmodel er delebiler og samkørsel – et kollektivt forbrug, der giver en tresidet bundlinje:
1. Økonomisk bundlinie: Flere brugere af en bil = flere til at betale de faste omkostninger
2. Social bundlinie: Flere mennesker får adgang til bil og der kommer færre biler i gadebilledet
3. Miljømæssig bundlinie: Færre biler skal produceres, driftes, parkeres og genanvendes.

Raschel Bosman giver også andre fysiske eksempler på sociale forbrugsformer:
- couchsurfing.com (udlån din sofa til rejsende og vise versa)
- airbnb.com (global ferieudlejning af private værelser)
- udlejning af håndværktøj til naboer (Hvor ofte bruger du egentlig din stiksav?)),
- swaptree (byt og barder produkter og services)

Amerikansk overforbrug booster branche for privat opbevaring.
Bogen tager udgangspunkt i amerikansk overforbrug og grundlaget eksemplificeres med at markedet for privat opbevaring har oplevet en eksplosiv vækst. Den gennemsnitlige amerikanske forbruger har ifølge bogen i dag 10 kubikmeter ekstern opbevaring, hvilket synes lettere rystende. Denne fakta bliver kun mere skræmmende af, at jeg diskuterede emnet med en ældre gut fra Winconsin, der oplyste at hans yndlingsshow på TV, er et realityshow om opbevaring. Hver onsdag kan TV seere byde på indhold i forladte eller udbetalte opbevaringsrum. Når auktionen er afsluttet tilkalder de manden med boltsaksen, som åbner rummet. Manden gennemroder rummet og rapporterer live, om opbevaringsrummet købt indeholder noget af værdi.

Heldigvis er amerikanere lige så glade for at dele deres rystende historier, som de er for at forbruge.

LEAN bør anvendes på forbrugsmønstre.
Jeg tror at der ligger så meget potentiale i en privat dele-, optimering og genbrugkultur. Forstil dig, hvor mange private biler der står stille 23 timer i døgnet. Sammenlign denne manglende udnyttelse med den effektivitet som virksomheder har opnået f.eks. via LEAN. Man behøver ikke være LEAN konsulent for at kunne spotte et 2-cifret optimeringspotentiale. Man skal blot få bilen til at køre to timer i døgnet i stedet for en. Udfordringen bliver selvfølgelig at balancere forbrugernes forventning til oplevet frihed op den ene side og besparelser på den anden.

Tjek bogen, flere eksempler på socialt forbrug og Rachel Botsman på http://collaborativeconsumption.com/ eller se Rachels indlæg på TED.com nedenfor.